Kasım 20, 2015

#filmfest #muff2015 #iyiki #keşke hastagleriyle geçen minik bir film festivali yazısı

..ve yıtık kotlardan gıcık kumaş pantolanlara geçiş.. Ama keşke bu kadar keskin olmasaydı bu geçiş.

MUFF2015..
1 ay öncesine kadar pek de ilgilenmediğim bu kısaltma bu sene 6. sı düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali oluyor. Ama bugün gelip sorsanız, yılda 1 kez az, 3 kez yapılsın diyeceğim kadar keyifle ama yorgunlukla, ama dolu dolu, ama çok güzel, bol mesaili, ama çok kısa, çok keşkeli, bol tüh'lü, bol kahkahalı, hiç sıkıntılı, çok kahkahalı bi dönem yaşadım derim sayesinde. İlk görevlendirildiğim günkü cümlelerimle son gün kurduğum cümleler akla kara adeta. Bu festivale belki çok çok geç dahil olduysam da çok ama çok güzel insanlar tanıdım. İyi ki de tanıdım.

4. yılımı bitirmek üzere olduğum memuriyet hayatımda oldukça kasıntı, soğuk insanlarla çalışma durumunun, bünyeme ben farkına bile varmadan katmış olduğu o resmiyeti aradım ilk günlerde. Sonra baktım millet çok samimi. Ben de zaten üstüme ilk günden beri o hiç yakışmayan memur halinden çıktım birden. Bi laptop ve yazıcı yardımıyla 'yaka kartı' basmakla görevlendirilen ben, (askeriye mantığı; butonu olan her şey bilgisayar mühendisini ilgilendirir, ehliyetin varsa da şoförsündür) ilerleyen günlerde ofise (daireye değil, ofise) daha mutlu, daha hevesli gitmeye başladım. Sonra çeşit çeşit insanla tek tek muhatap oldum. Benim yaka kartım neden dikey değil de yatay olayına gerçekten üzülüp bunu dile getiren basın konuğundan tutun da, tuvaletler ne tarafta sorusuna bilmiyorum diye yanıt verdiğim için ifadesiz botokslu yüzüyle "aaaa" diye tavır yapan Malatyalı kodaman eşi otel konuğu ablaya kadar, bi bakışıyla sizi gülümseten çok ama çok güzel konuklar gördüm. Arada kaçıp İstanbul'a, Eskişehir'e gitsem de, bu kendileri güzel, muhabbetleri güzel hocaları sadece dinleme şansım olsaydı keşke dedim. Gala ve kapanış programlarının sunuculuğunu üstlenen Yekta Kopan'la 5 dk lık bir prova şansı yakaladım. Bomboş salonda da o sahneye çıksam yine heyecanlandım, hem çok sevdiğim hem çoğu şeyine çok kızdığım Malatyamda aslında güzel şeylerin de yapılabiliyor olduğunu gördüm. Gördüm, öğrendim, sevdim.

Bendeki durumları bi kenara, gelelim festivale. Geçtiğimiz yıllarda katılmadım o yüzden bu kıyası kendim yapmıyorum, fakat önceki yıllarda çalışan ve katılan insanların söylemleri bu sene etkinliklerin, içeriğin çok daha zengin oluşu şeklindeydi. Malatya'da hizmet veren Avşar ve Yeşil Sinema Salonlarındaki gösterimlerin yanı sıra, konteyner kent ve Hilton Oteli'nde de belgesel ve çeşitli filmlerin gösterimleri oldu. Bunun yanı sıra İnönü Üniversitesi'nde de çeşitli gösterimler gerçekleşti. Özellikle yabancı basının Suriye halkı için inşa edilen konteyner kente yaptığı ziyaret, konuklar için düzenlenen çeşitli geziler (evet hiçbirine katılamadım, evet Malatya'da yaşıyorum ama hala Nemrut'u görmedim, ve evet seyir terası çok güzelmiş, onu da görmedim), engellilerin filmlere ve belgesellere rahat erişmelerine imkan verecek alanlarda gösterimlerin yapılması, her şey çok beğenildi.

Gelelim filmlere, ödüllere..

6-12 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen festival kapsamında Ulusal Uzun Metraj, Uluslararası Uzun Metraj ve Ulusal Kısa Metraj alanında yarışan finalistlerinin yönetmen, yapımcı ve oyuncularının birçoğu Malatya'daydı. 

Ulusal Uzun Metraj Finalistleri
Abluka / Frenzy
Sarmaşık / Ivy 
Kar Korsanları / Snow Pirates
Nefesim Kesilene Kadar / Until I Lose My Breath
Yarım / The Half 
Çekmeceler / Drawers 
Eksik / Lack
91.1
On Adım / Ten Steps
Yeni Dünya / The New World 
Kasap Havası / Kasap Dance 
Misafir / The Visitor
Memleket / Homeland
Saklı / Secret 
Uluslararası Uzun Metraj Finalistleri
- Ben, Earl ve Ölen Kız / Me and Earl and the Dying Girl
 -Birini Öldürmek / To Kill A Man 
Birleşme Noktası / Vanishing Point 
Boğulan Bir Adamın İzlenimleri / Impressions of a Drowned Man
 Fırtına Bulutlarının Altında / Under Electric Clouds 
Hazine / The Treasure 
Meleklerin Düşüşü / Those Who Fall Have Wings
Aslında Özgürüm / Free In Deed, 2015 
Parabellum / Lukas Valenta Rinner
- Saul’un Oğlu / Son of Saul 

Ulusal Kısa Metraj Finalistleri
-Günah
-Sonuç
-Allı Yeşilli
-Bir Zamanlar Bir Köyde
-Wong Kar Wai Üzerine Kısa Bir Film
-Körler Müessesesi
-Salı
-Zilan
-Mucize Aynalar
-Ukde

ve ödüller..

Ulusal Uzun Metraj Ödülleri:
En İyi Film: Kar Korsanları    
En İyi Yönetmen: Emin Alper (Abluka)
En İyi Kadın Oyuncu: Esme Madra (Nefesim Kesilene Kadar) ve Ece Dizdar (Çekmeceler)
En İyi Erkek Oyuncu: İnanç Konukçu (Kasap Havası) ve Özgür Emre Yıldırım (Eksik-Sarmaşık)
En İyi Senaryo: Mehmet Kala (Eksik) ve Şeref Nokta (Eksik)      
En İyi Müzik: Hasan Özsüt (Çekmeceler)   
Jüri Özel Ödülü: Çağıl Nurhak Aydoğdu (Yarım) ve Soner Erzincan (Yeni Dünya)
SİYAD En İyi Film Ödülü: 
Abluka                
Ulusal Kısa Metraj Ödülleri:
En İyi Kısa Film: Salı ve Guneh
Uluslararası Uzun Metraj Ödülleri: 
Free In Deed / Aslında Özgürüm

NETPAC Ödülü: 

Nefesim Kesilene Kadar
Sadece bir film izleme şansı yakalamamış adeta yaratmış ben, 91,1 adlı filmini çok sevdim. Hikaye Balıkesir'de geçiyor ve yer yer gözlerimi doldurup, yer yer de gülümsetmiştir. Hatta sesli güldüğüm de olmuştur. Özellikle hastane sahnesi gibi bikaç sahnede, Alper'in yaşadığı durum için empati kurduğumda beni fena üzse de, yerli yapımlar açısından bi şeylerin değişiyor olduğunu gösterdi, ki bu çok güzel. Hikaye sondan başa geçiyor ve sonunda ufak bi "aaa" şaşkınlığı yaşama durumu oluyor. Ben keyif aldım yani. 

Gösterimlerin çocuklar için ücretsiz olmasının yanı sıra bu seneye kadar birazcık da olsa küstürülmüş engelli sinemaseverlerin de yüzleri güldürüldü. DoubleTree by Hilton'da engelli sinemaseverler için çok sayıda gösterim gerçekleştirildi. Bunların yanında, yapılan etkinlikler de vardı. Banu Bozdemir ile Küçük Sinemacılar Atölyesi, Özgür Şeyben’in Sit-com Yazım Tekniği Atölyesi, Hasan Deniz’in Uygulamalı İleri Fotoğrafçılık Atölyesi festivalin üniversite ayağında yapılan diğer etkinlikleriydi. 


ve işte o güzel ekip

MUFF2015 Ekibi. Birkaç eksiğiyle. Hepsi ayrı güzel, hepsi ayrı ayrı kahkaha sebebi, iyi ki tanıdım dedirteni


O zaman, 7. Malatya Uluslararası Film Festivalinde, o güzel ekiple, çok güzel filmlerle, çok güzel etkinliklerle görüşmek üzere diyelim. Hani radyoda gezinirken rastlanan en güzel şarkının sonunu yakalamak vardır ya, tam sesi verirsiniz, şarkı biter, işte öyle güzel öyle buruk bi süreç oldu bende. Seneye görüşmek üzere!!